August 21, 2010 Skill Dan Cara Gelecekan Di Bulan Puasa

Kepada suma blogger dan bukan blogger yg beragama Islam, aku ucapkan selamat menyambut kehadiran bulan Ramdhan Al-Mubarak. Bukan sekadar sambut n dok tido sbb cuti ke ape. Tp mestila kena puasa ye? Post kali ini hendak aku ceritakan tentant hasil kajian tentang skil2 yg digunakan oleh hamba2 Allah yg ponteng puasa. Kajian aku ini telah menelan belanja yg sangat tinggi. Ini kerana pertemuan dan interview terhadap yg pakar menelan kos yg sgt tinggi. Aku juga telah mengedarkan 320 questionnaire kepada penduduk Malaysia untuk memastikan segala persoalan aku terhadap skil2 untuk tidak berpuasa ini benar belaka.

Salah seorang pakar yg aku temui di selatan tanah air telah mengungkapkan 3 skil plg feveret untuk kaki ponteng puasa ini dan antara skil2 terhebat pernah dilakukan tanpa kantoi. Astghafirullah.....ape nk jadi la dgn golongan tersebut.....



1) Skil yg pertama ini agk sukar dilakukan oleh orang biasa tambah2 kepada mereka yg digelar melayu tulen. Caranya ialah dengan membuat muka ala-ala penyanyi Super Junior atau pelakon Full House. Dalam bahasa Uganda nya buat muka Korea pegi beli nasi dan benda2 sepatutnya pada waktu tengahari. Konpem xkantoi. Tp klu muka anda muka melayu tulen....so.....jgn harapla nk lepas.

2) Skil yg kedua ini selalu digunakan oleh kaum lelaki. Iaitu mengambil advantage terhadap kaum wanita yg mungkin datang bulan dan tidak boleh berpuasa dengan menyuruh mereka membeli makanan dan minuman untuk mereka. Tp cara yg paling mantap sekali ialah dengan menyumbat helmet steng dalam baju kaum wanita tersebut. Kononnya nampak la pregnant dan khuatir akan kandungannya. Ish...ish...ish......

3) Skil yg ketiga adalah skil yg paling simple antara semua2 skill diatas. Iaitu dh prepare stok2 dalam gudang2 sulit seperti megi, air kotak, beras 10kg, kuali, sudip. Agk2 tyme makan bleh r masak. Teruk bebenor perangai cm gini.....

Berikut adalah hasil kajian aku untuk dijadikan renungan anda sume. Memang orang laen xnmpk or xtau anda ponteng puasa. Tp Tuhan Yang Maha Esa tau mengenainya. So, post kali ini untuk memberi kesedaran bahawa dosa2 yg ditampung anda yg tidak berpuasa. Sy memohon maaf kepada sesiapa yg tersinggung dari hujung rambut sampai hujung kuku kaki. Selamat Berpuasa.........
Digg it StumbleUpon del.icio.us

6 Komen Pedas:

ms. juliet said...

kenape sy tak dpt pn questionnaire tu? baru nk bg skill lain. hahahaha.

Koje said...

questionnaire tu structured questions...soklan sme jek....hahahaha......

ms. juliet said...

tapi kan kat last skali tu ade suh nyatakan pendapat anda. hahahaha.

Koje said...

hahahah.....ade2.....tp soklan die dh kasi alter sket...kasi jwpn die bias kpd jwpn yg kami kehendaki.....

ms. juliet said...

hahahha. tak fair la mcm tu.

Koje said...

abes cmne...kite wat research nk cr solution....bknnye nk tmbh problem lg....hihihihi

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2010 .Kisah Penglipurlara.
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint