September 7, 2010 Beza Raya Dulu Dan Sekarang

Fuhhhh.......hari raya dah semakin hampir. Adik, abang, kakak, mak, ayah, mak nyah, tok imam dan tok mudim dah xsabar nak raya tu. Tambah2 pula Mak Eton sebelah umah ni, sebelom puasa lagi dh countdown bila nk raya. Mak Eton, Mak Eton.....ish3(sambil menggelengkan kepala lutut). Mana x nye. Dia dh siap list berapa helai baju raya, list kuih raya, list kereta raya dan juga list washing machine raya. Suami Mak Eton tu mesti pening kepala memikirkan. Haaa....kita lupakan lah seketika kisah Mak Eton itu. Kisah Mak Eton tersebut ditaja khas oleh penyepak cap kaki cikgu Rahman di reka khas oleh aku sendiri. (Huh...hampeh).

Perghh...Intro bukan main panjang. Cerita tentang post ni blom start lagi. (Huh....lagi hampeh). Ok2.....kita start cite skrg ek??? bb jgn la majok.

Boleh dikatakan sebenarnya, makin diri kita ni besar, value hari raya tu makin kurang. So untuk senang utk korg semua fahami kisah2 ini dan senang marking dilakukan oleh pemeriksa, aku telah pointform kan serba sedikit perbezaan raya dulu dan sekarang ni.

1) Ni berkenaan malam2 sepanjang Ramadhan. Iaitu berkenaan solat Tarawikh. Masa kecik dulu, seronok gila kalau pegi sembahyang tarawikh. Nama jek pegi sembahyang tarawikh, tp bleh main kejar2 kt dalam surau dan kt luar. Main nyorok2. Pastu kena marah dgn pakcik misai tebal. Duduk la kejap jd baik. Bila pakcik misai tebal dan sambung sembahyang balik, kami pun sambung kejar2 balik la. Bila sembahyang dah abis nk sambung ke rakaat seterusnya, duduk balik, buat2 baik. Apalagi, pakcik misai tebal berbulu lah xde bukti nk marah sebab bdk2 ni duduk diam jek pulak. Kehkehkehkehkeh. Tapi bila dah besar ni, bila pegi sembahyang tarawikh. Mesti kena sembahyang. Xkan nk main kejar2 plak. Ape kejadahnya badan dah besar macam tong dram main kejar2 dlm surau. Mau tok Imam yg mengimamkan Tarawikh tu bukak jurus Kura-kura yang ke-13.5 nnt. Tp yang dh besar panjang ni yg malas nk sembahyang pegi la melepak kt tempat lain. Maple seberang jalan sana ke, Lepak padang tengah ke. Tu yang malas teruk. Yang xseberapa malas ni kalau org tanya "nk g semayang tawarikh ke?"....mmg btol dia pegi sembahyang tarawikh jek, sembahyang witir dia dah blk. Xpn lepak blakang tggu moreh. Hahahha...mcm2 la. So,

2) Perkara yang ke-2 berkenaan dgn duit raya. Kalau dulu masa kecik mmg best dan super duper excited nak raya. Sebab nya nk collect duit raya sebanyak mungkin. Nanti masa kat sekolah bleh tanya kt kengkawan duit raya sapa paling banyak. Kawan ni dpt RM 155.34, kawan ni dapat RM 235.30, kawan yang ni pulak RM 888.88. Kalau yang dpt duit sen2 tu sebab g beraya kt umah orang yg kita xkenal la. Dulu boleh la tadah muka g beraya kt umah orang yg kita xkenal. Sbb dulu kecik lagi. Cube sekarang korg try. Huh. Jgn harap. Buat malu muka sniri jek. Hahahhaa. Bila dah besar cmni dan bila dan kerja nanti. Xkn nk mengharap dapat duit raya lg kuwt. Mesti la kita yg kena bg. Kopak2.....kahkahkahka

3) Perkara yg terakhir sebab aku malas nk kupas2 banyak tentang isu ni and xde idea sgt iaitu berkenaan bila balik kampung. Dulu, memang best kalau balik kampung. Berkumpul sedare mare. Maen mercun, meriam tanah, bunga api, bakar pelita, padamkan pelita umah org sebelah, balik mercun kt ayam die. Pendek kata macam2 la tp panjang xkate ape2 plak. Nak tido mane2 pn bleh. Nk menyelit bawah ketiak mak boleh. Banyak la ruang lagi nk tdo kt kampung tu. Tapi sekarang. Bila keluarga dah bertambah dan beranak pinak. Nak tdo pn xbleh. Sebab xtau nk tdo mana. Anak paklang tu bleh sampai tido bawah meja lg. Limited spaces. Maknenye, nk tido kena masa bukan org tido. Time2 tengahari dan petang. Nk wat cmne? tu jek solution yg ade. Pastu nnt kena marah. "Ko ni tdo tyme org dtg". Yela kn, xkn nk ajak tetamu tido sekali plak.

Tu jek la yang boleh aku kupaskan tentang beza raya dulu dan sekarang, beza raya mase kecik dan besar. Enjoy!!! n SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....MAAF ZAHIR DAN BATIN

Digg it StumbleUpon del.icio.us

28 Komen Pedas:

dilla molly said...

nice entry..huhu..
selamat hari raya too..salah silap harap dimaafkan yer..makn ketupat lemang bnyak2 ok. =)

Koje said...

hehehe.....tengs......
selamat hari raya......bukan sje ketupat dan lemang tp kuah lodeh dan juga rendang tidak dilupe jgk....

ms. juliet said...

kenape kad raye tu kene gmba upin ngn ipin? hahaha.

selamat hari raye. maaf zahir batin. :)

Koje said...

sbb sy minat upin ngn ipin...... btol3.....ayam goreng......

selamat hari raya. maaf zahir batin jgk....

ms. juliet said...

upin ngn ipin minat awk tak? hahahha.

Koje said...

of coz la upin ngn ipin minat kt sy....sy ibarat idola mereka tau....hahhaa

ms. juliet said...

patutla ade iras2. hahahaah.

Koje said...

comel kn???

ms. juliet said...

comel!

Koje said...

comel kn koje??

ms. juliet said...

koje comel kan?

Koje said...

koje comel....

ms. juliet said...

hahahahaha. comel comel. hahaha.

Koje said...

hahahha....akhirnya n finally...

ms. juliet said...

at last! hahaha.

Koje said...

kwang2......komen2 xde meleret smpi xde kne mengene ngn post....

ms. juliet said...

hahahaha. kate suh komen byk2. terime je la. hahaha.

Koje said...

yela...sy trime jek la ni

ms. juliet said...

redha je ea. hahaha. :)

Koje said...

pasrah jek.....=)

ms. juliet said...

alhamdulillah. :)

*pjg lg komen ni. hahaha.

Koje said...

sape ntah yg wat panjang...

ms. juliet said...

okay, da abs.

Koje said...

eh..ade lg tuh...

ms. juliet said...

eh, kan da abs.

Koje said...

haah la dh abes...xprasan lak....=p

ms. juliet said...

cmne boleyy tak prasan. da lame abs kan.

Koje said...

tula....mmg dh abes pn.....

Related Posts with Thumbnails
 
Copyright 2010 .Kisah Penglipurlara.
Carbon 12 Blogger template by Blogger Bits. Supported by Bloggermint